Bijbehorend project: Gas(t)vrije wijk Hagerhof-Oost

Patrik: “Investeren levert geld op”

Buurtbewoner Patrik vertelt hoe hij zijn woning verduurzaamt.

Hallo allemaal,  

Ik ben Patrik. Ik kom uit België en woon inmiddels 10 jaar in Nederland. Ik werk bij de gemeente Venlo als beheerder. Mijn gekochte rijtjeswoning staat in de Genbroekstraat waar ik samenwoon met mijn partner. Mijn hobby’s zijn fotografie en hardlopen en het verduurzamen van mijn woning. Daarom deel ik graag mijn ervaringen met jullie.  

Waarom vind jij het belangrijk om je woning te verduurzamen?  

10 jaar geleden kocht ik mijn huidige woning. Vanaf dat moment gebruik ik het geld dat ik over heb voor het verduurzamen van mijn huis. Want als je investeert in je woning, dan heb je daar in de toekomst altijd financieel voordeel van. Ik merk dat in deze tijd heel erg. Mijn maandelijkse energierekening is ongeveer de helft vergeleken met die van mijn buren. Dit betreft de rekeningen van voor de energiecrisis, het verschil zal nu hoger liggen. Dat scheelt nogal! Mijn belangrijkste drijfveer om mijn woning te verduurzamen is dan ook om mijn energierekening lager te krijgen.  

Welke maatregel in jouw woning heeft het meest effect gehad? Op je energierekening of comfort, etc.? En waarom koos je die?  

Ik heb reeds 10 jaar geleden zonnepanelen op mijn dak gelegd. Dit was een goede investering. Als ik terugreken, heb ik mijn panelen na reeds 6 jaar terugverdiend. Dit betekent dat ik er door de salderingsregeling nog steeds geld mee verdien. Ik heb destijds ook bewust ervoor gekozen om mijn hele dak vol te leggen in plaats van een aantal panelen dat ik nodig heb voor mijn huidige verbruik. Dat ziet er mooier uit en ik kan makkelijk nieuwe elektrische apparaten in mijn woning plaatsen zonder dat ik meer zonnepanelen nodig heb. Bovendien brengt ieder extra paneel opbrengsten met zich mee. Mijn zonnepanelen leveren me daardoor een goede basis voor meer duurzaamheidsmaatregelen.  

Een andere slimme oplossing zijn trouwens de koepels van mijn uitbouw. Al wanneer de zon een klein beetje schijnt, is het bij ons meteen lekker warm. Zeker in de winter heeft dit een groot voordeel, want de verwarming gaat alleen aan als het vriest. Hierdoor maak ik gebruik van de natuurlijke warmte van de zon.   

Wat wordt jouw volgende stap?  

Omdat ik zo veel zonnepanelen heb, houd ik elke dag elektriciteit over. Ik ben daarom aan het onderzoeken om een zonneboiler te installeren. Deze zorgt ervoor dat koud water wordt opgewarmd door de zon en elektriciteit. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om zonder gas te leven. Stiekem heb ik er trouwens spijt van dat ik niet meteen een warm water boiler heb laten installeren toen ik mijn zonnepanelen kocht. Dan had ik het in een keer geregeld. Nu moet ik weer gaan verbouwen!  

Welke tips heb je voor mensen die hun woning willen verduurzamen maar niet weten waar ze moeten beginnen?  

Mijn belangrijkste tip aan mijn buurtgenoten is om vooruit te denken. Toen ik mijn huis ging verbouwen, heb ik meteen alle elektra en de meterkast vervangen. Daardoor is de basis van mijn huis klaar voor nieuwe duurzame maatregelen. Soms vind ik het jammer dat zo veel mensen twijfelen om net als ik aan de slag te gaan. Want hierdoor missen ze de (financiële) boot. Ik profiteer bijvoorbeeld al jaren van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Maar als je nu pas zonnepanelen aanschaft, bestaat de kans dat de overheid die gunstige regeling gaat afschaffen. Daardoor heb je minder financieel voordeel en is je terugverdientijd langer. Daarom is mijn advies: ga op zoek naar alle beschikbare kennis bij bijvoorbeeld banken en energieleveranciers, check subsidies en ga aan de slag!