Bijbehorend project: Gas(t)vrije wijk Hagerhof-Oost

Koken met seizoensgroenten: Goedkoop en duurzaam

Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas. Daarbij zijn ze meestal ook goedkoper.

Wat zijn de seizoensgroenten?

Groenten zijn het meest duurzaam als ze uit Nederland komen van de akker of uit een kas die niet veel verwarming nodig heeft. Ook groenten uit Europa zijn vaak een duurzame keuze.

In de winkel staat bij het schap of op het etiket van het product waar je groente en fruit vandaan komt. Je kunt het ook vragen aan een medewerker. Er staat niet bij of een groente uit een kas komt die veel verwarming nodig heeft. Staat de groente in de overzichten hieronder? Dan kun je ervanuit gaan dat het een duurzame keuze is.

 

Altijd een goede keuze

Deze groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze, óók als ze niet uit Nederland komen:

  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • IJsbergsla
  • Koolrabi
  • Prei
  • Raapjes
  • Radijs
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Spitskool
  • Spruiten
  • Tomaat
  • Ui
  • Wortelen
  • Witlof
  • Witte kool

 

Goede keuze in de verschillende jaargetijden

De volgende groenten zijn in de verschillende jaartijden seizoensgroenten uit Nederland:

  • Seizoensgroenten in de winter
  • Seizoensgroenten in de lente
  • Seizoensgroenten in de zomer 

Bron: Voedingscentrum.nl