Bijbehorend project: Gas(t)vrije wijk Hagerhof-Oost
Joep: “Ik ga klimaatverandering tegen en heb er zelf voordeel van!”
Buurtbewoner Joep Peters vertelt hoe hij zijn woning heeft aangepakt.
Hallo allemaal,
Ik ben Joep Peters, 57 jaar. Ik woon in een tussenwoning in Venlo-Zuid, gebouwd in 1969. Het huis heeft een woonoppervlakte 45m2 en een inhoud van 250m3. Ik heb deze woning in 2002 gekocht. Ik woon hier alleen. Dat is in mijn voordeel, zoals iedere ouder weet: hoe meer zielen onder een dak, hoe hoger de energierekening!
Mijn middelbare school was de LTS in Venlo-Zuid. Als vervolgopleiding heb ik een MBO-opleiding gereedschapsmaker gedaan en een opleiding Machinale verspaning (machine bankwerker). In mijn werkende leven werk ik nu 40 uur per week bij een bedrijf dat gereedschappen en machines verhuurt. Ik adviseer klanten welke gereedschappen het beste passen bij de klus die ze willen klaren. Daarnaast ben ik inmiddels 40 jaren actief als vrijwilliger bij de Reddingsbrigade.
Graag wil ik jullie uitnodigen en meenemen in mijn huis, ideeën en plannen om jullie te laten zien hoe ik soms met eenvoudige en soms met moeilijke maatregelen grip probeer te krijgen mijn energieverbruik en op mijn duurzame gedrag. Soms is het een zaak van gewoon doen.
Waarom vind jij het belangrijk om je woning te verduurzamen?
Ik vind het belangrijk om in een fijn huis te wonen. Voor mij is dat een woning die goed onderhouden is, een moderne uitstraling heeft en netjes verzorgd is. Mijn woning verduurzamen draagt hieraan bij, want door de vervanging van mijn raamkozijnen heb ik mijn woning ook beter geïsoleerd. De nieuwe kozijnen hebben de tocht en waterlekkages weggenomen. Zo beleef ik meer plezier aan mijn woning, maar draag ik ook mijn steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering.
Maar ik verbruik ook minder energie en ben minder afhankelijk van grote energieleveranciers die op hun beurt weer afhankelijk zijn van grote landen, zoals Rusland. Zo hou ik regie over mijn eigen geld. Bovendien, de spaarrente is 0% en het gewone leven wordt steeds duurder. Dat komt omdat we in deze wereld afhankelijk zijn geworden van bepaalde factoren waar we geen invloed op hebben. Door mijn woning te verduurzamen moet ik nu investeren, maar zal ik in een later stadium rendement hebben was en is mijn (hoopvolle) gedachte.
Welke maatregelen heb je in je woning getroffen?
In de periode vanaf 2005 tot en met 2020 heb ik veel maatregelen getroffen: vloerverwarming, HR++ glas en kunststof kozijnen, rolluiken, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, ledverlichting, inductiekookplaat, nieuw HR CV ketel met een temperatuur van 60 graden en waterzijdig ingeregeld, LWT radiatoren, nieuw voegwerk en isolatie van de kruipruimte. Hier onder vertel ik per maatregel hoe dit is verlopen.
HR++ glas, kunststof kozijnen en rolluiken
Ik vond in 2004/2005 dat de slechte staat van de ramen en kozijnen het belangrijkste waren om aan te pakken. Het raam van de woonkamer was lek omdat het houten kozijn rot was. Ik heb toen het originele glas en de houten kozijnen vervangen door HR++ glas en kunststof kozijnen.
Ik heb toen ook voor de isolatie een rolluik aan de voorkant van de woning op mijn woonkamerraam geplaatst. Later heb ik op de bovenverdieping overal rolluiken gezet. Ik heb ze zelf ingemeten en gemonteerd. Rolluiken zijn zowel in de zomer als in de winter een aanwinst. In de winter zijn ze, zeker in de nacht, een goede extra isolatie om warmte binnen te houden. In de zomer houden ze overdag de warmte buiten. Op hele warme dagen kan dit tot wel 10°C verschil oplopen.
Vloerverwarming
Daarnaast wilde ik een open keuken, dus de binnenmuur tussen de keuken en de woonkamer moest verwijderd worden. Toen heb ik tijdens de verbouwing ook meteen de cementdeklaag gesloopt. Daardoor kon ik mijn vloer isoleren en vloerverwarming aanleggen. Vanwege de vloerverwarming heb ik een keramische tegelvloer laten leggen.
De pomp van de vloerverwarming wordt geschakeld door een thermokoppel schakelaar. De watertemperatuur van de vloerverwarming staat op 35°C.
Het slopen en afvoeren van het puin heb ik zelf gedaan. Dat scheelt in de portemonnee. Het isoleren en aanleggen van de vloer en het plaatsen van de vloerverwarming heb ik wel laten doen. Ik vond het belangrijk dat het nauwkeurig werd afgewerkt en dat ik recht hield op garanties.
Gordijn achter voordeur
De meest eenvoudige maatregel en daarmee de leukste is het gordijn achter de voordeur. Deze werkt als een luchtsluis. Als het gordijn dicht is en de deur open gaat, voorkomt deze luchtsluis dat de warmte direct naar buiten vliegt. Kleine moeite, groots effect!
Zolder isoleren
Het isoleren van de zolder heeft lang in mijn hoofd rond gespookt. Ik zag er wel tegen op. Alweer een verbouwing, alweer troep, alweer kosten. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en diezelfde winter had ik direct rendement.
De zolder isoleren kun je in principe zelf doen. Je hebt goed gereedschap nodig: rolmaat, duimstok, scherp mes (gewoon uit de keukenla), aftekenlat en een viltstift. Vervolgens enkele materialen: isolatie afplaktape en een aantal PIR platen. Ik heb voor platen met een dikte van 10 cm gekozen, omdat dit met de maat van mijn zolder heel goed uitkwam. De totale kosten voor deze maatregel lagen rond de € 1500.-.
Zonnepanelen
Ook over de zonnepanelen heb ik lang getwijfeld. Ik was onzeker over de betrouwbaarheid en het rendement van de installatie. Nu denk ik: ik had het veel eerder moeten doen.
Ledverlichting
Op een gegeven moment heb ik mijn lampen allemaal vervangen door ledlampen. Mijn oude lampen waren niet kapot, maar toch heb ik nieuwe gekocht om energie te besparen. Het scheelt heel veel op de energierekening. De kosten van de aanschaf van de ledverlichting weegt daardoor op tegen de winst op je energierekening!
Vervanging CV-ketel
Voor het vervangen van mijn CV-ketel heb ik zelf veel uitzoekwerk gedaan. Ik heb veel installaties met elkaar vergeleken en ik heb veel verschillende installateurs gesproken. Uiteindelijk heb ik een nieuwe HR CV-ketel geplaatst. Dit is een Remeha Calenta Ace CW4 19Kw met een Honeywell draadloze thermostaat (zelflerend). De thermostaat staat dag en nacht op 19°C. En sinds maart 2022 op 18°C.
De woonkamerdeur is in de winter dicht zodat er geen warmte naar boven trekt, waar ik het niet nodig heb. Hierdoor heb ik geen schommelingen in de temperatuur in mijn woonkamer en dat maakt mijn woonruimte veel aangenamer.
Vervanging radiatoren en waterzijdig inregelen
Op de bovenverdieping heb ik mijn verwarming nauwelijks aan. Voldoende isolatie en een goede ventilatie zorgen ervoor dat de temperatuur daar redelijk constant blijft. Behalve in de winter, dan wil de temperatuur nog wel eens zakken naar ongeveer 17°C. Als je dit te koud vindt, zou je een thermostaatkraan op de radiator kunnen zetten. Je kunt daarmee één radiator apart regelen.
Zelf heb ik op de bovenverdieping drie radiatoren vervangen door 3 Jaga Tempo radiatoren, geschikt voor een lage watertemperatuur. Deze zijn standaard uitgerust met een thermostaatkraan. De aanvoertemperatuur van het warme water is maximaal 55°C. Voorheen was dit 80°C. Dat is directe besparing op de energierekening! Denk er wel aan dat de temperatuur van de CV-ketel daarvoor terug moet worden gezet naar 60°C.
Alle radiatoren zijn waterzijdig ingeregeld m.b.v. een warmtebeeld camera. Door waterzijdig inregelen worden de radiatoren allemaal meer gelijkmatig warm, waardoor de kamers ook allemaal meer gelijkmatig opwarmen. Zo voorkom je dat de ene kamer heel warm wordt en de andere kamer nog steeds koud is.
Hoe ging de zoektocht naar de beste maatregelen voor jouw woning en hoe vond je daar goede leveranciers bij?
Ik adviseer om vooral zelf op zoek te gaan naar informatie en kritisch te zijn op alle informatie die je krijgt. Praat met mensen die al één of meerdere stappen hebben uitgevoerd, zoals ik. Heel vaak willen zij je helpen en hun kennis en ervaring delen. Ik mocht bij mensen die ik niet kende op zolder en in de kelder kijken. Ga daarnaast op zoek naar een professioneel bedrijf dat goed advies kan geven over wat ze verkopen. Ik ben heel goed geholpen door een bedrijf dat actief met me mee dacht en me vervolgens de juiste producten kon adviseren. Je kunt er ook voor kiezen om gespreid de uitvoering te doen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet alle ramen tegelijk te vervangen en kun je dit over meerdere seizoenen spreiden. En je zou bijvoorbeeld ook verspreid over een aantal jaar telkens één radiator kunnen vervangen.
Wat doen alle maatregelen met jouw energierekening?
Mijn energierekening is gehalveerd. Om hier te komen heb ik wel veel moeten investeren. De kosten die iedereen moet investeren, verschillen per persoon. Het hangt ook af van jouw eigen wens in de afwerking. Ik praat toch over duizenden euro’s die ik in de loop van de jaren heb gespaard en besteed heb aan energieverduurzaming. Financieel was het daardoor niet altijd even fijn en of gemakkelijk. Voor de financiering van de verduurzaming heb ik gewerkt, gespaard en gespreid uitgevoerd.
Het BTW bedrag over het aankoopbedrag van mijn zonnepanelen heb ik terug gekregen van de Belastingdienst. Het was ingewikkeld om deze aanvraag goed te kunnen indienen. Ik heb daar geen goede hulp bij gekregen. Gelukkig zijn er nu allerlei ervaringsdeskundigen die je daar bij kunnen helpen.
Wat wordt jouw volgende stap?
Door de oorlog in Oekraïne en onze afhankelijkheid van Russisch gas wil ik meer dan ooit gaan voor onafhankelijkheid in mijn energieverbruik. Ik denk nu na over het installeren van een hybride of volledige warmtepomp, zodat ik losgekoppeld ben van het gasnet.
Voor de opslag van mijn opgewekte energie denk ik in eerste instantie over het kopen van een gebruikte accu van een (hybride) elektrische auto. Op een later moment wil ik misschien zelf een elektrische auto kopen die de accu kan aanvullen. Maar op dit moment zijn de kosten hiervoor nog onrendabel hoog.
Welke tips heb je voor mensen die hun woning willen verduurzamen maar niet weten waar ze moeten beginnen?
Ik heb heel veel tips!
- Alleen als je weet wat je verbruikt, kun je inzicht krijgen in je gedrag. Zet je meterstanden in een overzicht. Tegenwoordig bieden veel energieleveranciers dit ook aan. En kijk dan hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt. Zo kun je bepalen welke energiepost je het eerste aanvalt. Gebruik je in verhouding veel gas? Ga dan isoleren. Gebruik je in verhouding veel elektriciteit? Kies dan voor zonnepanelen of ledverlichting.
- Weet je nog helemaal niet wat je wil? Kijk dan eens welke aanbiedingen en subsidies er zijn. Misschien zit er iets tussen waar jij interesse in hebt.
- Er zijn maatregelen die je in overleg met de leverancier gespreid kunt uitvoeren. Zo hoef je bijvoorbeeld niet alle ramen tegelijkertijd te vervangen en kun je ervoor kiezen om per seizoen 1 of 2 ramen te verbeteren.
- Het zelf aanleggen van vloerverwarming bleek helemaal niet ingewikkeld te zijn! Sommige groothandels verkopen hun producten ook aan particulieren en leveren daarbij vaak goede technische ondersteuning. Overigens heb ik, vanwege garantie, de vloerverwarming toch laten aanleggen.
- Bovendien, alle klussen die je zelf gaat doen, kun je samen doen met vrienden of familie. Ze kunnen je helpen met extra handjes, maar ook met extra denkkracht. Je kunt een hoop meer als je het niet alleen gaat doen.
- Houd de woningcorporatie in de gaten. Ik heb kunnen meeliften op enkele projecten van de woningcoöperatie. Zij kopen groot in en dat kan je financieel voordeel opleveren.