Nieuwe natuur

Morgen zorgen we ervoor dat we samen Nieuwe natuur maken in Venlo. We zien kansen voor méér groene parken in Venlo, groene straten en meer planten in en om het huis. Zo groeit Venlo verder naar een gezonde en prettige leefomgeving voor alle Venlonaren. Waar er veel gesproken wordt over kimaatadaptatie, ons vermogen om onszelf aan te passen aan wisselende omstandigheden als gevolg van de veranderingen van het klimaat, hebben we het in Venlo liever over mogelijkheden en kansen. Daarom praten we in Venlo over Nieuwe natuur, omdat veel oplossingen biedt.

Nieuwe Natuur verbetert onze leefomgeving

Nieuwe natuur heeft heel veel positieve effecten op onze leefomgeving. Dan praat je niet alleen over je gezondheid. Nieuwe natuur stimuleert de biodiversiteit, zodat bijen en vlinders zorgen dat onze natuur in stand blijft. Als je kijkt naar je eigen woning, dan helpen planten in je voor en achtertuin je om ervoor te zorgen dat regenwater in de bodem verdwijnt. Mooie grote parken en bomen in de stad zelf zorgen ervoor dat geluidsoverlast minder wordt en dat de temperatuur daalt. Kijk je naar de waarde van woningen en kantoren dan kan groen een positief effect hebben op de vastgoedwaarde.

Nieuwe natuur voor Morgen

Het wordt warmer in Venlo. Daarom werken we Morgen in Venlo aan méér Nieuwe natuur, zodat de temperatuur daalt. Als je Morgen zorgt voor een plantendak heb je extra verkoeling en gaat je dak langer mee ;-). Zet je Morgen zelf het eerste stapje door méér planten in en om je huis te plaatsen? Onze kinderen genieten van plantjes en dieren. Als Morgen alle Venlonaren besluiten om zaadjes in de tuin te zaaien dan geniet je van meer bijen en vlinders in je tuin en zorgen we door bestuiving voor nieuwe natuur in Venlo.

Zelf Morgen kleine stappen zetten?

Meer planten in en om je huis

Zet je Morgen in Venlo zelf een stapje door meer planten in je voortuin, huis en in je achtertuin te plaatsen :-).

Gebruik het regenwater

Zet je Morgen in Venlo weer een stapje door met regenwater uit je regenton de Nieuwe natuur groen te houden :-)?

Zaai zaadjes

Als we Morgen in Venlo allemaal zaadjes in de tuin zaaien zorgen we door bestuiving voor Nieuwe natuur in Venlo ;-).

Klimaatadaptatie in Venlo

Alle aanpassingen die we doorvoeren tegen de effecten van klimaatveranderingen noem je klimaatadaptatie. We passen ons aan en proberen deze effecten te verminderen. In Venlo praten we liever over kansen en oplossingen. Daarom hebben wij het in Venlo over Nieuwe natuur als oplossingen van de veelvoorkomende effecten die samenhangen met wateroverlast:

  1. Wateroverlast. Je ziet een toename aan wateroverlast in straatsituaties, waarbij soms woningen en winkels overlopen. Daarnaast ervaar je meer pieken in de vorm van hoosbuien. Als je Morgen in Venlo méér planten in je voortuin en achtertuin zet, dan kan het water véél beter weg :-).
  2. Hitte. De klimaatverandering zorgt ervoor dat de zomers warmer worden en de winters milder. Als we morgen in Venlo grote parken met hoge bomen aanleggen dan creëren we een kans om de temperatuur met 2 graden te verlagen :-).
  3. Droogte. In de zomer van 2020 wordt Nederland geconfronteerd met de droogste zomer in 40 jaar. Daarin hebben we een groot deel van onze drinkvoorraad aangesproken om bijvoorbeeld onze tuinen te besproeien. Zet je Morgen als Venlonaar een stapje door je regenwater op te vangen in een regenton :-).

Groene straat

De Montforstraat in Belfeld is de eerste groene Straat van Venlo. Met méér groen in de straat en een nieuwe manier om regenwater af te voeren maken we de straat toekomstbestendig voor hevige regenbuien en hitte in de zomer. 

Ga naar project

Groen huis

Je sport om te ontspannen. Dat effect heeft groen ook. Als je Morgen in Venlo méér nieuwe natuur ziet, dan word je actiever en vrolijker. En een groen en duurzaam huis is goed voor het milieu, je energierekening en kan goed zijn voor de waarde van je huis! Meer groen in en om je huis zorgt voor een positief effect op je gezondheid. Ook kan het slim zijn om te kijken naar maatregelen om het comfort in je huis te regelen met Nieuwe energie.

Groen huis

‘Zet je Morgen weer een stapje door met regenwater uit je regenton de nieuwe natuur groen te houden?’